ВАЛУТА EN

Офис с Нулев Отпадък

от Вера Маркова
 Офис с Нулев Отпадък

Пръстите ми треперят докато пиша тази статия, все пак Революция (Revolucia) беше създадена, за да подкрепи движението за живот с Нулев Отпадък и да представи алтернативи на пластмасовите продукти за еднократна употреба. Това е едно много интересно и вдъхновяващо пътуване за нас и най-накрая имаме усещането,че сме събрали достатъчно информация, която да ви помогне да направите офиса си малко „по-зелен“. Представяме ви нашите малки тайни:

 1. Сложете електрически LED крушки с ниска мощност- Тези крушки имат безброй предимства като например можете да ги използвате за дълъг период от време…11 години, представяте ли си? Използването само на една  LED крушка може да спести материалите и производството на 25 обикновени електрически крушки. Това дори не е най-хубавото, LED крушките не съдържат никакви токсични материали и могат да бъдат изцяло рециклирани.
 2. Замисляли ли сте се, че можете да замените пластмасовите чаши до машината за вода с метални/порцеланови/стъклени или още по-добре, защо не вдъхновите колегите си да използват собствени бутилки за вода, така няма да се налага всеки да мие чаши всеки път, когато ожаднее.
 3. Използвайте рециклирана хартия за принтиране и насърчете колегите си да принтират и на двете страни на страниците, това е нещо незначително на пръв поглед, но ще се изненадате колко хора забравят за тази опция, когато принтират.
 4. Забранете употребата на пластмасови прибори за хранене и сламки. Поставете метални прибори за хранене в офис кухнята и насърчете колегите си да си носят метални прибори за хранене и сламки, когато се хранят навън.
 5. Насърчете колегите си да спрат да използват хартиени салфетки и ностни кърпички. Това може да звучи странно на пръв поглед, но е много лесно приложимо. Например, ако някой страда от настинка, предложете му да използва ностна кърпичка от плат, спомняте ли си тези от детството ни с картинки и различни цветове? Нека се върнем към тази практика, която е не само по-еко, но и по-нежна към нашето лице като не причинява дразнене и зачервяване на кожата. Колко от нас са страдали от зачервена и раздразнена кожа заради употребата на хартиени ностни кърпички? Също така, насърчете колегите си да престанат да използват хартиени салфетки, когато се хранят. Забелязали сте, че в изисканите ресторанти винаги поставят салфетка от плат в скута ви, за да предпазят дрехите ви, направете го и вие в офиса си. Вместо употребата на хартиени салфетки за ръце, просто измийте ръцете си, много по-еко и хигиенично е.
 6. Забравете за зареждането с течен сапун за ръце в пластмасови бутилки. Купете няколко бутилки за многократна употреба, (има много различни и красиви бутилки, които ще придадат на офиса ви по-изискан вид) и се свържете с местна компания производител, от която можете да закупувате сапуна директно във вашите бутилки. Чудесен начин да подкрепите местен бизнес и да намалите разходите си.
 7. Забравете за закупуването на пакетчета захар и суха сметана. Всяко такова малко пакетче добавя още един слой пластмаса в отпадъците ви, вместо това закупете големи разфасовки захар и суха сметана и ги дръжте в затворени съдове.
 8. Насърчете колегите си да се придвижват с еко транспортни средства. Нямам търпение електрическите коли да навлязат в масово потребление, но до тогава, колелото и градския транспорт са също толкова добри опции. Спестяват проблема с намирането на място за паркиране и са по-евтини, карането на колело е напълно безплатно, сега със създаването на вело алей в големите градове е по-лесно от всякога. Ако тези две опции не са приложими заради лошо време, трафик или някаква друга причина, предложете на колегите си метода за споделено пътуване. Това може да бъде с такси или с личния автомобил на някой от тях, който ще бъде отговорен да мине да вземе колегите си от жилищата им и да ги закара до работното място. Този начин на пътуване може да направи пътуването до работа много по-забавно, представете си група от 4-5 колеги, които се забавляват, слушат музика и обсъждат последните новини на фона на някой пътуващ сам в автобуса или на колелото. Колегите също могат да споделят разходите за бензин, така споделеното пътуване ще бъде и по-евтино.
 9. Посъветвайте колегите си да избягват закупуването на готова храна от ресторанти/кафенета. Насърчете ги да останат да обядват/вечерят в ресторанта или ако е абсолютно необходимо да вземат храната за из път, нека си донесат собствени кутии,прибори за хранене и торбички от плат/хартия.
 10. Ако искат да си вземат сладолед, фреш или нещо друго, посъветвайте ги да си носят чаши, бутилки, прибори за хранене и сламки за многократна употреба.
 11. Ако очаквате доставка на офис материали като кламери, папки, моливи, химикали, ножици и тн, свържете се с компанията производител, за да ви ги донесат в голяма разфасовка и без индивидуални опаковки.
 12. Сложете табела над бутона за осветление, която да напомня да го изключват, когато не се използва.
 13. Специално за колегите от женски пол- вдъхновете ги да използват еко-менструални продукти като превръзки от плат или менструални чаши. Тези материали са не само по-природосъобразни, но и спестяват много разходи в дългосрочен план.
 14. Насърчете креативност и използването на продукти по различен начин. Вместо да купувате пластмасови моливници, можете да използвате стара порцеланова чаша от офис кухнята или да украсите стъклен буркан, придавайки му нов облик и функция.
 15. Насърчете колегите си да включват „икономичен“ режим на захранване, когато не използват лаптопите, принтера или таблетите си.
 16. Използвайте естествена светлина вместо офис крушките, когато е възможно.
 17. Сложете бележки, напомнящи на колегите ви да изключват всички електрически уреди преди да напуснат офис сградата.
 18. Използвайте метода на компостирането, за да се отървете от хранителни отпадъци.

Бъдете вдъхновение за промяната, която искате да видите :))


Оставете коментар