ВАЛУТА EN

Митове за менструалните чашки

 Митове за менструалните чашки

Здравейте, прекрасни!

Преди няколко седмици направихме нещо различно и според нас, готино – Live Instagram Чат с Въпроси и Отговори за менструалните чашки! Получихме много въпроси и публикувахме отговорите в Instagram stories, можете да ги разгледате ТУК.

Докато отговаряхме на вашите въпроси обаче забелязахме много митове относно използването на любимите ни менструални чашки! Това от своя страна ни мотивира да ги обобщим и развенчаем в тази статия:

Мит 1

Менструалните чашки са неудобни.

Всъщност е точно обратното. Има две неща определящи комфорта ви, когато носите менструална чашка. Първото е,че трябва да си измерите шийката на матката. Ако не знаете как да направите това, горещо препоръчваме ТОВА ВИДЕО.

Вторият фактор определящ комфорта ви, когато носите менструална чашка, е намиране на най-удобния начин за сгъване на чашката за вас. Има 8 често срещани начина на сгъване. Експериментирайте смело, за да откриете вашия.

Снимката е от Juju.

Мит 2

Менструалните чашки протичат

Когато са поставени правилно, менструалните чашки са изключително надеждни.

Всичко, което трябва да направите е,да създадете вакуум, когато поставяте чашката.

Ще бъдем честни с вас. Поставянето на менструална чашка правилно отнема известно време, но не се отказвайте, ако нещата не се получат от първия път! Вместо това, вземете си ежедневна превръзка от органичен памук и я използвайте с чашката, докато се почувствате напълно уверени. Предлагаме ексклузивен комплект от менструална чашка и три памучни ежедневни превръзки на сайта ни с 11% намаление спрямо закупуването на продуктите по отделно. Можете да прочетете повече за комплекта от ТУК


Мит 3

Менструалните чашки не бива да се използват от девствени дами

И това не е вярно. Ако не сте имали сексуален контакт до момента, няма от какво да се притеснявате относно носенето на менструална чашка. Всъщност, OrganiCup имат модел в размер мини, който се препоръчва за тинейджърки, съществува и размер А, който се препоръчва за дами, които не са раждали вагинално.

Може би, също като много други хора и вие сте израснали с убеждението, че хименът се скъсва по време на първия сексуален контакт.

Това обаче е широкоразпространен мит.

Хименът не е „невидима връв“ във вагината, която се къса по време на първия полов контакт.

Ако това беше случаят, нито едно момиче нямаше да може да има менструция, защото цикълът нямаше да има откъде да оттича.

Всъщност, хименът е тънка ципа, която напълно или частично покрива вагината. Има и дами, които се раждат без химен.

Хименът се износва лека-полека заради спортуване, каране на колело, медицински прегледи, използването на тампони или менструални чашки.

В някои страни, култури и религии наличието и състоянието на химена се считат за ключови за определянето на девствеността на една жена, но това не е показателно.

Според медицинските експерти наличието на девственост на една жена не се определя от състоянието на химена; жената е девствена, докато не осъществи сексуален контакт (OrganiCup 2020).

Съществуват различни видове химен


Мит 4

Менструалните чашки не могат да задържат много кръв

Всъщност това е точно обратното. OrganiCup предлагат менструални чашки в 3 различни размера – Мини, А и B.

Размер Мини задържа до 17 ml течност, което е колкото 2 стандартни тампона. Размер А може да задържи до 25 ml течност, което е колкото 3 стандартни тампона, а размер B може да задържи до 30 ml течност, което е колкото 3 стандартни тампона и половина.

Мит 5

Менструалните чашки са нехигиенични

Ни най-малко! Всъщност, менструалните чашки, които предлагаме и препоръчваме (тези на OrganiCup) са направени от 100% мек медицински силикон и не съдържат никакви алергени. Също така са с гарантирано качество от FDA, веган и със сертификати от AllergyCertified.

Почистването им е лесно като детска игра! Всичко, което трябва да направите е, да изпразните менструалната си чашка в мивка, да я изплакнете добре и да я поставите отново. Не е необходимо да използвате сапун за почистването на чашката, но ако предпочитате да добавите сапун, важно е да използвате такъв с добър pH-баланс и без ароматизатори (OrganiCup 2020). Когато цикълът ви свърши, препоръчваме да стерилизирате чашката си като я варите във вода за 3-5 минути, наглеждайте как протича процедурата!

Мит 6

Менструалните чашки са прекалено скъпи

Разбираме, че цената от 45 лв или 23.03 евро може да ви се стори висока първоначално, но можете да използвате менструалната си чашка за 10 години! Това не е ли страхотно?

По този начин ще спасите планетата от замърсяване с пластмаса, ще се погрижите за вашето здраве и ще спестите пари.

Ето как:

Един пакет конвенционални превръзки струва около 4 лв тук в България. Ако някоя жена използва два пакета на месец, това прави 8 лева разходи. Умножете това по 12 за цяла година и получавате 96 лева, умножете сега това по 10 за 10 години и ще получите 960 лева менструални разходи. Сравнете сега това с цената от 45 лева за менструална чашка.

Мит 7

Менструалните чашки не са необходимост

Всъщност, това е точно обратното. За съжаление, конвенционалните менструални продукти никак не са полезни нито за здравето, нито за природата. Съдържат голямо количество пластмаса, не се рециклират, нито разграждат свободно, а дори напротив, отнема им 800 години, докато започнат процеса на декомпозиране. Например, ако количеството на конвенционалните превръзки и чашки, които средностатистическата жена използва по време на живота си бъде използвано за построяване на сграда, ще се получи внушителна структура с шокиращата височина от 1,6 km, колкото 5 Айфелови кули.

Е, това беше всичко от нас засега, любими. Надяваме се, че статията ви е била полезна.

Вие използвате ли менструална чашка? Ако не, какво ви спира?

Ще се радваме да ни разкажете в коментарите.

С обич,

Вера и Екипа на Green Revolucia


Оставете коментар